Хранителните добавки пробиотици са експериментално и клинично изпитани от екип български учени във водещи лечебни учреждения в България – Медицински университет в София, Варна и Плевен, Научен институт по спешна медицина „Н. Пирогов“, Военномедицинска академия в София, Национален център по онкологични заболявания в София, Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене в София. Те са били обект и на съвместни проучвания с водещи учени от Военномедицинската академия в Санкт-Петербург в Русия, Вюрцбургския медицински университет в Германия и в други лечебни учреждения. Клиничните проучвания са проведени на пробиотични храни, произведени от „ЕЛБИ Булгарикум“ ЕАД.
Обект на клиничното изпитание са били както здрави хора – летци от Военновъздушните сили и подводничари от Военноморските сили на България, така и доброволци, поставени в експериментално състояния на моделирано на корабокрушение. Клиничното изпитване е проведено и при болни с черепно-мозъчни травми, изгаряния на кожата, отравяния, вирусни хепатити, септични състояния, тежки бактериални и гъбични инфекции, инфекциозни стомашно-чревни инфекции, тежки алергични и токсоалергични заболявания като синдром на Layel и други. Продуктите са изследвани за ембриотоксичност, за лъчезащитен ефект в условията на експеримент върху животни. Резултатите от проучванията са докладвани на престижни научни форуми в Европа (Рим 1992г., Будапеща 1994г., Букурещ 2000г., и др.) в Азия и Африка (Истанбул 2000г., Триполи 2001г.), в САЩ – Филаделфия 1993г. и др.
Изследване на радиопротективния ефект на Gerissan и пробиотични продукти върху основните левкоцитни и тромбоцитни популации при лечение на онкологични и токсични заболявания
Изследването е проведено при 31 болни (15 мъже и 16 жени) с различни онкологични заболявания при средна възраст 47,3 години.
При болните е проведен курс на лечение с йонизиращи лъчения в конвенционални дози и обем. При 8 от болните е проведено допълнително субституиране с Gerissan и пробиотик. Контролната група е от 11 болни.
Отделно при 7 болни с остеосарком на възраст от 6 до 14 години и при 5 болни с остри отравяния с токсични увреждания на черния дроб, бъбреците и кръвта е проведено субституиране с Gerissan + пробиотик.
Получени са следните резултати: При болните получавали Gerissan + пробиотик се установява статистически значимо повишаване относителния дял на общите Т-лимфоцити спрямо изходните стойности – 71% ± SD 12% VS средна стойност след курс лечение – 76% ± SD 10% р = 0.04 Kruskal wallis test, за разлика от контролната група в която не се наблюдава съществена промяна (р = 0.308).
При болните с остеосарком е налице бързо и рязко повишаване броя на тромбоцитите – от 50000 на 100000-150000 за седмица и по плавно увеличаване на Нb, независимо от провежданата химиотерапия. В същия порядък се увеличават и тромбоцитите и Hb при болни с токсични поражения и органна недостатъчност на черния дроб и бъбреците.
Ефект на пробиотиците върху имунната система при пилоти от Военновъздушните сили
На фигури №5 и №6 са отразени данните от мащабно клинико-имунологично проучване при 46 пилоти на реактивни самолети от военновъздушните сили, подложени ежедневно на силен стрес и максимално физическо натоварване. Изследвани са различните фактори на имунитета, отразени в посочените таблици, показват, че ежедневното приемане на пробиотик в продължение на 30 дни в доза от 25 g дневно води до повишаване на общата резистентност на организма. Наблюдава се стабилизиране на стойностите на серумните имуноглобулини А и М, отчетливо повишаване серумното ниво на IgG, на показателите, характеризиращи фагоцитозата (FI, FN). Налице е ниска степен на биологична вариация на стойностите на лимфоцитните популации (CD8 + T-LY), оставащи в рамките на нормата при българската популация, при хора, подложени на високи стресови и физически натоварвания.Проучването е извършено от изследователски колектив на Военномедицинска академия – София.
Ефекти на продуктите върху мастната обмяна при пилоти от военновъздушните сили
Хиполипидемичният ефект на хранителните добавки, съдържащи живи клетки на Lactobacillus Bulgaricus, е обект на засилени експериментални и клинични проучвания в различните страни на света през последните години. В продължение на 30 дни при пилоти от Военновъздушните сили бяха давани по 25 g пробиотичната функционална храна. Установява се намаляване на общия холестерол, повишаване нивото на холестерола в липопротеините с висока плътност (HDL – „добрия холестерол“), намаляване нивото на холестерола в липопротеините с ниска плътност (LDL – „лошия холестерол“), намаляване на триглицеридите и намаляване на повишената във връзка с мастната обмяна кръвна захар. Всички тези ефекти говорят за изразен профилактичен ефект на атеросклеротичните съдови промени на сърцето, мозъка и други органи и системи.
ТАБЛИЦА №9
Статистически показатели | холестерол | HDL – холестерол | LDL – холестерол | триглицериди | ||||
преди | след | преди | след | преди | след | преди | след | |
X | 7.10 | 6.05 | 1.23 | 1.48 | 4.32 | 3.85 | 3.68 | 3.57 |
SD | 1.90 | 1.66 | 0.66 | 0.44 | 1.09 | 0.99 | 1.28 | 0.93 |
T | 2.609 | 2.219 | 2.23 | 1.07 | ||||
P | <0.05 >0.01 | <0.05 >0.01 | <0.05 >0.01 | <0.05 |
Ефект на пробиотичните функционални храни при лечение на синдром на Layel (Epydermolisis necroticans bullosa)
Масово и не винаги рационалното използване на различни медикаменти в лекарската практика води до зачестяване на алергиите и токсоалергични реакции. Едно от тежките усложнения при медикаментозното лечение е алергично-токсичната епидермална некроза или синдром на Layel. Почти винаги това заболяване протича с тежки инфекциозно-възпалителни усложнения (пневмонии, сепсис), довеждащи до засилено разпадане на собствените тъкани на тялото. Основно място в лечебния процес на разработената от нас лечебна схема заема функционалната хранителна терапия. На снимките по-долу са представени благоприятните резултати от лечението на един от 28-те случая със синдром на Layel, където хранителната терапия е била с пробиотик в максимално количество за приемане – 200–400g дневно.
Преди лечението
На 12-я ден от комплексното лечение включващо хранителна терапия с пробиотик
На 23-я ден от комплексното лечение включващо хранителна терапия с пробиотик
Ефектите на пробиотик в условията на моделирано корабокрушение
Колектив от Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене, Вюрцугския медицински университет в Германия, Военномедицинска академия – София, и Медицинския университет в София през 1996 г. проведе комплексно медико-биологично изследване в условията на моделирано корабокрушение при 56 доброволци.
При корабокрушение организмът е подложен на въздействието на редица екстремални фактори на морето – вестибуларно натоварване, вследствие морското вълнение, хипокинезия, психо-емоционален стрес, глад, жажда, пренапрежение на терморегулационните механизми (голяма разлика дневни/нощни температури) и други. Наред с редица други проучвания бе апробиран пробиотик като единствен хранителен и стимулиращ продукт в количество до 200 g дневно. Бяха установени следните благоприятни ефекти от хранителната добавка:
- Телесното тегло при доброволци без пробиотик спада от 2 kg до 6,5 kg, докато при групата, приемаща пробиотик, телесното тегло намалява само с 0,5 kg до 1 kg;
- При приемащите пробиотик изследваните основни биохимични показатели не се променят или промените са незначителни. При доброволците без пробиотик – 83% са с променени основни биохимични показатели;
- При 75% от доброволците без пробиотик са налице патологични промени на глюкозното съдържание, а при приемащите пробиотик този процент е 33%;
- Мускулната сила на дясната ръка след вестибуларно натоварване при доброволци без пробиотик спада средно с 15,02%, а на лявата ръка с 14,59%. При доброволци приемащи пробиотик, мускулната маса на дясната ръка спада средно със 7,5%, а на лявата ръка с 13%;
- При доброволци, приемащи пробиотик, не се наблюдава дисбаланс в електролитния обмен, докато при доброволци, неприемащи пробиотик, е налице сериозно разстройство в електролитния баланс на организма;
- Изследователския екип от посочените научни звена като заключение препоръчва пробиотиците да бъде използван като хранително и протектиращо средство в оборудването на спасителните средства при водния и въздушен транспорт.
Комплексна медикаментозна и хранителна терапия с функционални пробиотични храни и растителни екстракти – нов научен подход при лечение на алкохолна и наркотична зависимост
Хроничната алкохолна и наркотична зависимости довеждат до многоорганни увреждания – нервна система, черен дроб и бъбреци, сърдечно-съдова система и т.н. Уврежда се имунната система, налице е тежък хранителен дисбаланс, хиповитаминоза, дизелектролитемия.
При 76 болни с алкохолна болест и при 128 болни със зависимост от хероин беше приложена комплексна медикаментозна и хранителна терапия с функционални пробиотични храни с екстракт – силимарин. Получени са следните резултати: таблици №10, №11, №12, №13, №14, №15:ТАБЛИЦА №10 – Увреждания на стомашно-чревния тракт
Увреждане | Гастродуединитии колити | Язва на стомах и Дванадесетопръстик | Дисбактериоза | Остър Панкреат | ||||
Бр.пациент | алкохол | хероин | алкохол | хероин | алкохол | хероин | алкохол | хероин |
При постъпване | 48 (63,2%) | 128 (100%) | 2 (2,63%) | 0% | 41 (53,9%) | 78 (60,9%) | 8 (10,5%) | 0% |
След 3 Месеца | 27 (35,6%) | 34 (26,6%) | 0% | 0% | 8 (6,08%) | 0% | 0% | 0% |
След 6 Месеца | 8 (6,1%) | 0% | 0% | 0% | 0% | 0% | 0% | 0% |
ТАБЛИЦА №11 – Увреждания на сърдечно-съдовата система
Брой пациенти Увреждания | При постъпване | След 3 месеца | След 6 месеца | |
Кардиомиопатия | Алкохол | 10 (7,8%) | 10 (7,8%) | 10 (7,8%) |
Хероин | 0% | 0% | 0% | |
Хипертонични Кризи | Алкохол | 39 (51,3%) | 23 (30,3%) | 14 (18,4%) |
Хероин | 0% | 0% | 0% | |
Хипертония | Алкохол | 15 (19,8%) | 0% | 0% |
Хероин | 125 (97,7%) | 0% | 0% | |
Хероин | 0% | >0% | 0% | |
Нарушения в Сърдечния Ритъм | Алкохол | 36 (47,4%) | 21 (27,6%) | 9 (11,8%) |
Хероин | 28 (21,9%) | 0% | 0% |
ТАБЛИЦА №12 – Нарушение в белтъчната, липидната и минералната обмяна
Увреждане | Липопротеинемия | Костно-ставен синдром | Консумативен синдром | Нарушение в трофиката на коса, зъби, нокти. | ||||
Бр. пациент | алкохол | хероин | алкохол | хероин | алкохол | хероин | алкохол | хероин |
При постъпване | 69 (90,8%) | 93 (72,7%) | 12 (15,8%) | 128 (100%) | 21 (27,6%) | 28 (100%) | 71 (93,4%) | 128(100%) |
След 3 Месеца | 32 (42,1%) | 41 (32,0%) | 4 (5,2%) | 24 (18,8%) | 6 (7,9%) | 11 (8,6%) | 21 (27,6%) | 35 (27,3%) |
След 6 Месеца | 8 (6,1%) | 0% | 0% | 3 (3,9%) | 0% | 0% | 6 (7,9%) | 7 (5,5%) |
ТАБЛИЦА №13 – Нарушения функциите на половата система при 51 жени, зависими към хероин
Увреждания (брой пациенти) | Дисменорея | Аменорея | УЗД данни за хипопластична матка |
При приемане | 12 (23,5%) | 39 (76,5%) | 38 (74,5%) |
След 6 месеца лечение | 15 (29,4) | 2 (3,9%) | 4 (7,8%) |
Общ белтък | 26%-30% | 16% | 26%-30% |
Мазнини | 0%-1.5% | 18% | 0%-1.5% |
ТАБЛИЦА №14 – Промяна на стойностите на аспартатаминотрансфереза (ASAT) и аланинаминотрансфереза (ALAT) при група от 16 пациента, зависими към хероин, лекувани с пробиотик за период от 6 месеца
Стойности на AST и ALT | Увеличение стойностите на ASAT | Увеличение стойностите на ALAT | ||||
Брой пациенти | до 100% | от 100% до 300% | над 300% | до 100% | от 100% до 300% | над 300% |
При приемане | 2 (12,59%) | 9 (56,3%) | 5 (31,3%) | 4 (25,00%) | 8 (50,0%) | 4 (25,00%) |
След 3 месеца | 13 (81,3%) | 2 (12,5%) | 1 (6,3%) | 13 (81,3%) | 3 (18,8%) | 0% |
След 6 месеца | 2 (12,5%) | 0% | 0% | 3 (18,8%) | 0% | 0% |
ТАБЛИЦА №15 – Промяна на стойностите на титъра на антитела срещу HVC при 22 пациенти, зависими към хероин, лекувани с пробиотик за период от 6 месеца
Стойност на титъра срещу HVC Брой пациенти | До 2 | От 2 до 20 | От 20 до 50 | Над 50 |
При приемане | 0% | 12 (54,55%) | 6 (27,27%) | 4 (18,18%) |
След 3 месеца | 7 (31,82%) | 8 (30,36%) | 6 (27,27%) | 1 (4,55%) |
След 6 месеца | 20 (90,9%) | 2 (9,09%) | 0%(27,27%) | 0%(18,18%) |
От изнесените данни е видно, че приложеният от нас нов научен подход при лечение на хроничните многоорганни увреждания на организма от алкохол и наркотици, съчетаващи в себе си медикаментозни средства и пробиотични функционални храни и растителни екстракти има силно изразен положителен ефект.
Пробиотичните функционални храни в комплексното лечение на вирусните хепатити
Обект на научното проучване са 208 болни с вирусни хепатити, лекувани комплексно с медикаментозни средства и пробиотични функционални храни. Контролната група включва 104 болни.
На таблица №16 е дадена характеристиката на болните по възраст, пол, вид вирусен хепатит, тежест на клинични форми, усложнения и леглодни.
На таблици №17 и №18 са посочени биохимичните показатели на лекуваните с медикаменти и пробиотици пациенти и тези от контролната група – лекувани само с медикаменти.ТАБЛИЦА №16 – Характеристика на пациентите по възраст, пол, вид на вирусния хепатит, тежест на клинични форми, усложнения и леглодни
Показатели | Група с пробиотик n = 104 | Контролна група n = 104 |
Възраст (години) | 17-68 | 21-63 |
Пол | М-80 Ж-24 | М-86 Ж-18 |
Вирусен хепатит тип А | 53 | 58 |
Вирусен хепатит тип В | 39 | 32 |
Вирусен хепатит тип С | 12 | 14 |
Лека форма | 11 | 21 |
Средно тежка форма | 69 | 65 |
Тежка форма | 24 | 18 |
Решути и рецидиви | 8 | 21 |
Леглодни (средно) | 14 | 23 |
ТАБЛИЦА №17 – Биохимични показатели в групата пациенти, лекувани с пробиотик в динамика
Биохимични показатели | Старт на пробиотик Mean ± SE | Втора седмица Mean ± SE | Първи месец Mean ± SE | Втори месец Mean ± SE | Нормални стойности |
Общ билирубин | 254.2 ± 23.2 | 52.6 ± 8.19 ** (28.7%) | 29.4 ± 9.5 * (16%) | 10.2 ± 2.1 (5.6%) | до 8 ?mol/l |
Директен билирубин | 183.3 ± 22.5 | 96.4 ± 18.19 * (37.9 %) | 96.4 ± 18.19 * (37.9 %) | 96.4 ± 18.19 * (37.9 %) | 96.4 ± 18.19 * (37.9 %) |
AST | 1040.5 ± 225 | 148.4 ± 74.1 (14.2%) | 41.8 ± 14.4 (4%) | 31.9 ± 3.2 (3%) | 5.00U/I |
ALT | 1724.6 ± 2042 | 196.2 ± 49.3 (11.4%) | 64.6 ± 26.8 (3.7%) | 38.6 ± 7.2 (2.2%) | 5.00U/I |
AP | 328.7 ± 32.9 | 151.2 ± 18.6 * (45.9%) | 114.4 ± 22.2 (34%) | 101.6 ± 11.2 (30.9%) | 20.00U/I |
GGT | 206.5 ± 38.8 | 109.4 ± 36.5 (52.9%) | 64.1 ± 21.6 (31%) | 41.8 ± 14.4 (20.2%) | 10.00U/I |
Холестерол | 10.6 ± 2.8 | 6.2 ± 1.2 (58.5%) | 5.8 ± 1.3 * (54.7%) | 95.1 ± 1.1 (48.1%) | 3.4?mol/l |
Общ белтък | 56.1 ± 12.4 | 66.4 ± 8.2 | 66.4 ± 8.2 * | 67.8 ± 7.8 | 58g/l |
ТАБЛИЦА №18 – Биохимични показатели в контролната група пациенти в динамика
Биохимични показатели | Mean ± SE | Втора седмица Mean ± SE | Първи месец Mean ± SE | Втори месец Mean ± SE | Нормални стойности |
Общ билирубин | 242.9 ± 26.26 | 116.4 ± 36.6 * (47.9%) | 49.3 ± 17.6 * (20.3%) | 36.7 ± 11.4 (15.1%) | 4.00 |
Директен билирубин | 191.8 ± 20.7 | 69.1 ± 25.7 ** (36%) | 38.9 ± 17.8 * (20.3%) | 18.4 ± 8.3 (9.6%) | до 8 ?mol/l |
AST | 1182.2 ± 510.5 | 164.5 ± 99.2 (13.9%)> | 57.3 ± 29.2 (4.84%) | 39.3 ± 10.9 (3.3%) | 5.00 |
ALT | 2009.6 ± 315.4 | 216.3 ± 86.8 (10.8%) | 84.2 ± 27.8 (9.2%) | 41.5 ± 75.1 (2.1%) | 5.00 |
AP | 351.9 ± 51.7 | 196.6 ± 25.8 * (55.9%) | 125.9 ± 25.3 (35.8%)> | 105.3 ± 12.5 (29.9%) | 20.00 |
GGT | 242.3 ± 35.6 | 144.4 ± 38.6 (55.8%) | 75.7 ± 18.8 (31.2%) | 46.2 ± 9.4 (19%) | 10.00 |
Холестерол | 11.1 ± 3.1 | 7.1 ± 2.8 (63.9%) | 6.9 ± 2.4 * (62.2%) | 5.8 ± 1.8 (52.3%) | 3.4 |
Общ белтък | 53.8 ± 10.4 | 59.6 ± 12.4 | 62.4 ± 11.5 * | 63.5 ± 9.7 | 58 |
На базата на посочените резултати могат да се направят следните заключения:
- Пробиотичните функционални храни са значително по-ефективни и в сравнение с контролната група по отношение на облекчаване и скъсяват продължителността на симптомите на острия вирусен хепатит.
- Пробиотичните функционални храни ускоряват нормализирането на билирубина и показателите на холестаза и цитолиза при болните с остър вирусен хепатит.
- Пробиотичните функционални храни са важно средство при лечение на болните с понижени нива на общия белтък.
- Пробиотичните функционални храни имат изразено хиполипидемично действие.
- Приложението на пробиотичните хранителни добавки не дава странични ефекти и има много добра поносимост.